skip to Main Content

Grundfärdighet 6 – Galopp mot föraren

Nu ska vi ta oss an en av de roligaste grundfärdigheterna, iallafall för de flesta hundar. Det handlar om att springa allt vad benen bär och det brukar ju de flesta hundar älska!

Fick du inte riktigt till några av de olika variationerna i förra veckans grundfärdighet så var inte orolig eller känn dig stressad. De gröna momenten är det bra om man tränar så att det är riktigt flyt i utförandet men de blå går alltid att komma tillbaka till när man känner att man har verktygen klara. Glöm inte på att träna i olika miljöer, det som hunden kan klockrent hemma fungerar kanske inte så bra med störning. Backa då tillbaka i träningen och ta det steg för steg, precis som ni gjort hemma. Med träning i olika miljöer så ökar säkerheten och hunden utvecklas.

Grundfärdigheterna finns beskrivna i boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt. Den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Innan du börjar träna så titta som vanligt på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida.

Grundfärdighet 6 – Galopp mot föraren

  • 6.1 Spontan galopp mot föraren
  • 6.2 Spontan galopp från medhjälpare till föraren
  • 6.3 Explosiv start från sittande
  • 6.4 Explosiv start från liggande
  • 6.5 Explosiv start från stående
  • 6.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna. Rött markerar att vi är på en avancerad nivå.

6.1 Spontan galopp mot föraren

Det här tränar man företrädesvis under promenaderna och förstärker när hunden kommer rusandes mot dig. Både nyttigt för vardagslydnaden och för att få en hund som gillar att springa sitt fortaste. När hunden redan är på väg mot dig i full fart så kan du börja lägga in kommando för det.

6.2 Spontan galopp från medhjälpare till föraren

Be någon hålla hunden i halsbandet medan du springer ifrån den. Instruera medhjälparen att släppa taget när du vänt upp mot hunden (men du ska inte kalla på hunden). De flesta tänder till på den här övningen och springer i full fart mot föraren. När hunden kommer fram så kan du antingen ta emot den sittande på huk eller kasta belöningen från din vänstra sida bakåt för lite extra skjuts. Kan hunden utgångsställning så kan du vänta tills den satt sig i position. Träna helst det här när hunden är pigg och har mycket energi för att få snabbaste fart.

6.3 Explosiv start från sittande

För att börja träna explosiva starter är det viktigt att inte ha en massa stanna-kommandon när man ska lämna hunden i sin position. Se om hunden själv kan bjuda på beteendet och visa din frestande sak (leksak eller godis). Gå ett par meter och om hunden sitter/ligger/står kvar så kallar du in och springer iväg för att låta hunden jaga leksaken eller godisen. Skulle hunden tjuvstarta så tar du helt enkelt bara bort belöningen och börjar om övningen tills poletten trillar ner att man ju måste stanna kvar för att få det roliga.

6.4 Explosiv start från liggande

Se 6.3 fast gör från liggande ställning istället. Inkallning från liggande behövs i elitklass då man lämnar hunden i liggande ställning för inkallningen samt i rutan i klass 3 och elit.

6.5 Explosiv start från stående

Se 6.3 fast gör från stående ställning istället. Inkallning från stående behövs i inkallningsmomenten från och med klass 3 då hunden från att ha gjort ett ställande under inkallning ska kallas in igen.

6.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. Sedan ska hunden kunna utföra de olika beteendena för att få sin belöning. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Kommandon då?
Man börjar alltid med frivilliga beteenden men sedan ska man såklart även ha kommando på momenten. Jag tänkte inte gå in så mycket på det då det står om det i boken. Har ni inte den så finns det en film om hur man sätter stimuluskontroll på ett beteende på CanisTV. Det finns många nyttiga filmer att inspireras av så det rekommenderar jag att ni tittar på.

Nästa vecka kommer vi gå igenom grundfärdigheten Gå och se upp (fritt följ). Berätta gärna om hur det gått ifall du följer grundfärdighetsutmaningen!

Trevlig träning!

This Post Has One Comment
  1. Härligt med en liten checklista att ha till valpen, jag och min 9 v pudel hoppar på direkt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top