skip to Main Content

Grundfärdighet 1 – Fokus

Det här är början på Min Vilda Träningsdagbok med inriktning på att träna grundfärdigheter inom lydnad och brukslydnad enligt Canis-metoden. Vi kommer koncentrera oss på en grundfärdighet i veckan så långt det är möjligt. Detta är främst till för att motivera och peppa mina valpköpare till fortsatt träning men även för mig själv. Ni andra som läser är självklart välkomna att hänga med under dessa veckor och inspireras. Då börjar vi!

Det är bra om man införskaffar boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt då den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Nästa steg är att titta på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida. För att se filmen så måste man först registrera sig för deras nyhetsbrev. För den här veckan räcker det om du tittar på grundfärdighet nummer 1 men titta gärna på alla en gång så ser du vad vi kommer pyssla med under de kommande veckorna.

 

Grundfärdighet 1 – Fokus (se på ägaren)

Den första grundfärdigheten är basen för all fortsatt träning. Du kommer alltid behöva en fokuserad hund så lägg ner lite extra energi på den här grundfärdigheten så blir all träning roligare. Den består av 5 olika delar:

  • 1.1 Fokus stående framför föraren
  • 1.2 Fokus under baklänges marsch
  • 1.3 Fokus sittande i utgångsställning
  • 1.4 Med störningar
  • 1.5 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna.

1.1 Fokus stående framför föraren

Det första delmomentet i grundfärdighet 1 är att ha kontakt stående framför föraren. Hunden ska titta upp i ditt ansikte samtidigt som den står upp, den ska inte bjuda på andra beteenden än kontakt. För att börja träna detta ska man vara snabb med klick/beröm och godis direkt när hunden tittar i ansiktet. Vill hunden hela tiden sätta sig så kan man hjälpa till lite genom att ställa den upp först. Om man klickar och belönar många gånger i början så brukar de fatta galoppen ganska snabbt! Dra sedan ut på tiden innan belöning kommer för att få en längre kontakt. Om hunden låser sig vid att godisen kommer från handen så kan man prova att sätta godsibiten under hakan eller i munnen för att belöningsplacera.

1.2 Fokus under baklängesmarsch

När hunden kan stå stilla med kontakt en ganska lång stund så är det dags att börja backa. Baklängesmarsch syftar till att det är föraren som backar och hunden följer efter framför. Börja med att belöna kontakt ett par gånger och ta sedan ett försiktigt steg bakåt och se om hunden följer med. Belöna i såfall, annars tar du ett till steg tills hunden följer med kontakt. I början kan det vara bra att gå ganska långsamt men sedan kan man med fördel öka farten, tänk på att hunden hela tiden ska ha fokus. Detta kan man sedan prova i vändningar eller svängar. Får man problem så går det oftast att lösa med tipsen under 1.1.

1.3 Fokus sittande i utgångsställning

För det här delmomentet behöver hunden kunna utgångsställning. Utgångsställning är en annan grundfärdighet som vi kommer jobba med om några veckor. Ifall hunden kan sitta så kan man ta en genväg och ställa sig själv så att hunden sitter i utgångsställning, dvs vid vänster sida. Det här är samma princip som i 1.1 bara det att hunden nu sitter vid sidan.

1.4 Med störningar

Det här delmomentet går ut på att gradvis lägga in störningar och olika miljöer i träningen och ska användas i alla de övriga delmomenten. Här kan man själv sätta upp kriterier t ex, hemma, utanför huset, på parkeringen, på brukshundklubben nära andra hundar, på torget osv. När delmomenten sitter bra i en lugn miljö går man vidare i de olika miljöerna.

1.5 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. I t ex 1.1 så ställer man sig framför hunden (som då antagligen tittar mot matskålen) och väntar tills hunden tar kontakt, då är det varsågod till godisskålen. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Till sist kommer en liten film där Kula lite snabbt demonstrerar delmomenten.

Det var allt för den här veckan, träna på nu! Nästa vecka kommer vi gå in på grundfärdighet 2 som handlar om targeting.

This Post Has 5 Comments
  1. Men gud! Helt fast i din blogg :D
    Läser naturbruksprogrammet med hund inriktning och vi har en canis klickerutbildning nu under hela sista läsåret! Har inte vetat vad jag skulle ha som gymnasiearbete(projektarbete) Men din blogg är så inspirerande att jag tror jag vill göra likadant! Vi ska jobba med grundfärdigheter och klara av minst 60% av dem till våren! Så hade ju inte kunnat hitta bättre då jag bloggat sen jag var 14 kanske. Tack! :D
    och sjukt fina hundar, har också en tollare ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top