skip to Main Content

Grundfärdighet 3 – Sitt

Hur har det gått med targetträningen? Targets är roliga att träna in och ni kommer säkert finna dem användbara i framtiden när vi kommer in på lite mer momentinriktad träning!

Fick du inte riktigt till några av de olika variationerna i förra veckans grundfärdighet så var inte orolig eller känn dig stressad. De gröna momenten är det bra om man tränar så att det är riktigt flyt i utförandet men de blå går alltid att komma tillbaka till när man känner att man har verktygen klara. Glöm inte på att träna i olika miljöer, det som hunden kan klockrent hemma fungerar kanske inte så bra med störning. Backa då tillbaka i träningen och ta det steg för steg, precis som ni gjort hemma. Med träning i olika miljöer så ökar säkerheten och hunden utvecklas.

Grundfärdigheterna finns beskrivna i boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt. Den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Innan du börjar träna så titta som vanligt på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida.

 

Grundfärdighet 3 – Sitt

Den här veckan ska vi träna på sitt i olika former. Underskatta inte värdet av det ”enklaste” momentet sitt, ni som är bekanta med lydnadsmomenten vet att det är viktigt och ska kunna utföras i många olika varianter. Den består av 6 olika delar:

  • 3.1 Sitt från stående framför föraren
  • 3.2 Sitt under baklänges marsch
  • 3.3 Sitt upp (framför dig)
  • 3.4 Sitt upp (i utgångsställning)
  • 3.5 Sitt på avstånd
  • 3.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna.

3.1 Sitt från stående framför föraren

Sitt brukar vara det första man lär lille valpen så de flesta kan det nog redan mer eller mindre bra. Försök ändå att få hunden att bjuda på det utan kommando och klicka+belöna från det att hunden står framför dig. Märker du att hunden gör det snabbt och bra så utmana er och se hur många sitt (med belöning emellan varje) som ni kan få till under 30 sekunder! Se filmen om flyt på Canis hemsida, där ni ser filmen om grundfärdigheterna för mer inspiration!

3.2 Sitt under baklänges marsch

Börja med att klicka för sitt från stå framför dig ett par gånger och börja sedan backa, precis som i grundfärdighet 1. Man kan behöva gå ganska långsamt i början. Om hunden bjuder på ett sitt så är det ju toppen! Fortsätt träna såhär och laborera med att hunden ska sitta kvar trots att du fortsätter backa, när du kommer tillbaka osv.

3.3 Sitt upp (framför dig)

Här är det nödvändigt att hunden kan ligg, så jag vet inte varför den är markerad grön. Hur som helst så kan man i denna variant belöna både uppsittet och nerliggandet för att få bättre balans i träningen, alternativt när hunden satt sig upp från liggande klicka och belöna hunden så att den lägger sig igen och är redo för en ny repetition för sitt direkt. Vill hunden inte bjuda på ett sitt så kan man här använda sig av target, jag provade med handen men man kan även ta stickan för att få snygga uppsittanden. Håll den en bit ovanför hunden där den kommer få huvudet när den sätter sig upp och låt den dutta stickan med nosen så har du fått ett uppsittande!

3.4 Sitt upp (i utgångsställning)

Här tränar vi på precis samma sätt som i 3.3 fast vi står i utgångsställning.

3.5 Sitt på avstånd

Här är det viktigt att hunden inte flyttar fram när den sätter sig (början till momentet fjärrdirigering). Man kan börja träna när och utöka avståndet allt eftersom eller så kan du sätta fast hunden med kopplet i ett träd som står bakom för att den inte ska kunna flytta sig fram. Själv har jag lärt Kula hur hon ska lägga vikten bakåt är hon sätter sig vilket kan vara en hjälp för att de ska ha stilla baktassar.

3.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. Sedan ska hunden kunna utföra de olika beteendena för att få sin belöning. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Hittills har vi inte tränat något som man nödvändigtvis behöver sätta kommando och därför har vi bara jobbat med frivilliga utföranden av momenten. Man börjar alltid med frivilliga beteenden men sedan ska man såklart även ha kommando på dessa moment. Jag tänkte inte gå in så mycket på det då det står om det i boken. Har ni inte den så finns det en film om hur man sätter stimuluskontroll på ett beteende på CanisTV. Det finns många nyttiga filmer att inspireras av så det rekommenderar jag att ni tittar på.

Nästa vecka kommer vi gå igenom grundfärdigheten Bakdelskontroll. Berätta gärna om hur det gått ifall du följer grundfärdighetsutmaningen!

Trevlig träning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top