skip to Main Content

Spår!

Ikväll fick Poppel ett godisspår för andra gången den här veckan, tillika andra gången i hela sitt liv. Hon är inte speciellt bra på det, flänger rätt mycket fram och tillbaka men som alltid med Popsan så tar det ett par gånger innan poletten trillar ner. Jag vet inte riktigt med vilken teknik jag ska lägga spåret heller. Första gången la jag en torrfoderkula (ganska stora) i varje steg de första metrarna och gick sedan över till ungefär varannat steg. Nu ikväll testade jag att lägga en kula vart fjärde steg och några godishögar i spåret. Jag har även haft med en vinkel och en pinne i spåret redan från början, är det dumt? Liggtiden har varit under 15 min. Jag är helt nybörjare på spår så alla tips mottages tacksamt!

Det jag har märkt tydligt är att hon vid varje kula ska gå åt båda sidor om spåret, så att hon sicksackar en bit innan hon kommer på spåret igen och går rakt för att sedan upprepa proceduren vid nästa kula. Som att kolla av ifall jag sprätt några kulor åt sidan känns det som.

Lotus, han fick oxå spåra ikväll. Ett rätt så likt apellspår på klippt äng, men det var lite väl tufft för någon som inte spårat på närmare ett år så det vart lite hit och dit men han är duktig när han väl hittar rätt. Han markerade pinnarna väldigt fint ändå, även om han inte plockar dem utan mitt beröm.

Lexus fick en välförtjänt vila efter lydnadskursen som vi varit på idag. Han skötte sig strålande och många små detaljer börjar falla på plats. Det enda som inte gick så bra var läggande medans jag backar, där är han jättelångsam (enligt mig) och använder fel teknik. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt det, för jag vill verkligen ha pang i backen.

This Post Has 12 Comments
 1. Såklart ni ska börja med agility igen, fast det är alldeles för svårt för att jag ska tycka att det är riktigt roligt än. Att träna kombinationer och göra det till lydnadsövningar typ är mera min stil! ;)
  Kommer definitivt inte med några spårtips för jag är om möjligt ännu sämre på att spåra än att köra agility.
  Nu ska vi sova för imorrn är det lydnads-KM… surt att vi inte hunnit träna tillräckligt bara. Dirigeringsapporteringen är helt glömd av trubbeluren. :(

  PS URSKÖNA bilder i tidigare inlägget!!! :D DS

 2. Hello , kul att du börjat spåra med Poppel!
  Mitt tips att att ta det lite lugnare med inlärningen, dvs att du tar kortare spår med precis som du beskrev i början en godis i varje steg. Så att du från början lär henne att vara uppmärksam och nogran. Och sedan när hon klarar av vanliga raksträckor bygger du vidare med vinklar.
  Pinnarna kan du igentligen lägga in ganska tidigt.
  Men bygg upp pinnarnas värde innan du lägger dem i spåret, då undviker du redan från början att hunden ignorerar pinnar senare för att dem vill vidare i spåret samt att hitta pinnarna blir som en belöning i sig.
  Men de är ju bara mitt förslag , lycka till med sötnöten :D

 3. Det där med näringsspår tycker jag är helsvårt! Jag har provat det på Lycka ett par gånger, med förhoppning om att det skulle få ned hennes tempo något, men första gången struntade hon i godiset totalt och andra gången så verkade hon istället tro att det var godissök det handlade om… Dessutom är det rätt så bökigt att lägga tycker jag, så vi håller oss nog till vanliga spår här ;)

 4. Hej Frida!
  Tack för orden i min gästbok. Nu börjar Channa bli bättre så snart kan hon få vara tävlingshund på heltid istället!
  Vad vuxen hon börjar se ut lilla Poppel! Grattis till utställningsframgångarna, och lycka till i spårskogen!
  Ha det bra!
  Kram
  Anki

 5. Hej!
  När jag började spåra personspår med Tipsa så fick jag lära mej att man skulle ha någon som höll i hunden medans jag själv visade hunden att jag la något jättesmarrigt i en tex. snusdosa eller annan liten burk. Sen skulle man skramla och leka lite med burken medans man gick så att hunden skulle bli intresserad av vad som matte gör där borta. Man går en bit in i skogen och så lämnar man snusdosan och går tillbaks till hunden (när man går tillbax är det viktigt att man inte går för nära spåret så att hunden inte får vittring av det oxå). När man kommer tillbax till vovven så visar att man inte har något kvar i händerna. Och släpper på hunden på spåret.

  Jag är usel på att förklara men hoppas du förstår endå… ;-)

  KRAM // Matilda
  ps. är det okej om jag länkar hit från våran hemsida?

 6. När jag började Lois spårträning så gick jag helt enkelt ut ett spår (kort & rakt, kanske 30 meter), och gick sedan till spåren med honom. Släppte ut, och väntade. Stannade vi för länge på samma ställe, så tog jag något steg fram bara. Han började använda näsan ganska snabbt, och sedan var det bara att hänga på.

  Men det är ju så olika på olika hundar :)

 7. Varsegod , men som du kanske redan har märkt finns det olika varianter, jag hoppas du snabbt hittar en som passar er :)
  Jo nu har vi vårt 1:a pris i trean :D Tog den i somras på skärgårdscupen, så nu tränar vi inför eliten :)
  Lycka till med lotus :D

 8. Hej Frida!
  Det där med näringsspår brukar vara bra så här i början för att få hunden koncentrerad i spåret. Men jag skulle öka liggtiden till 30-40 minuter. Det brukar vara som svårast vid ca 15 minuter. ”Luktkorridoren” är som bredast just runt 15 min har jag hört, så det är kanske inte så konstigt om Poppel flängt fram och tillbaka i spåret. Att dra favoritleksaken i ett rep i spåret kan också vara effektivt. Du kan gärna låta någon hålla i Poppel och sedan gå ut i skogen med leksaken i släptåg medan Poppel ser på. Vänta en halvtimme och gå sedan spåret.
  Kan inte komma på något mer just nu.
  Hör av dig och berätta hur det går!

 9. Ja, jag var inte förvånad över resultatet men glad att han hittat tävlingsformen iaf! Nu blir det till att träna lydnad igen, hoppas JAG får tbx träningssuget bara… det kommer nog tbx när jag får träna med Lizzy i veckan. :)

 10. Jag reggade inget på Trolla hade inte ens tänkt o regga det. Men jag antar jag inte får något diplom. Har bara tävlat inte skickat in något!
  Hoppas allt e bra.
  KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top