skip to Main Content

Året som gått

Här kommer en liten sammanfattning av vårt år 2009!

Året har till största delen präglats av renovering, renovering och ännu mer renovering. Eller rättare sagt årets första 8 månader för i september flyttade vi ju till Uppsala efter att ha sålt vår bostadsrätt i Märsta. Här i Uppsala har jag och Jimmy börjat nya liv som studenter. Terminen har gått strålande för oss båda utan kuggade tentor, hurra!  

Men vi har oxå haft en hel del fritid! Två kennelträffar har vi varit på, Poppels och Lexus kennel. Och all underbar hundträning och tävling kommer lite längre ner.

Fotografering
Det har varit lite mindre tid till seriös fotografering i år, jag har inte haft samma lust som tidigare. Men nu när en ny fräsch Nikon D90 har införskaffats så kanske det blir ändring på det tills nästa år, särskilt som jag lovat att ställa upp som fotograf till Tollarklubbens tidning!

Kennel
Första steget är taget, kennelnamnsansökan blev inskickad sent på året så det lär dröja en bra bit in på nästa innan det är godkänt och klart. Jag har även klarat av avelskursen på uppfödarutbildningen och som nästa kurs väntar anatomi. Jag och träningskompisen Emma började samtidigt och det är något som bara gör måndagkvällarna roligare!

Lydnad/Bruks
I början av året började jag och Poppel träna lydnad på riktigt, det är ganska roligt att titta tillbaka på alla träningsdagböcker jag gjort och skratta lite åt att hon fick lära sig ligg först i januari, nästan 1 år gammal!

Träningen gav utdelning och i juli debuterade vi i lydnadsklass 1 med 192 poäng! Då vann vi dessutom tävlingen med drygt 40 startande i klassen. I november var det dags att prova lyckan i klass 2 och ännu ett förstapris fick vi med oss hem, hon är fantastisk!

  

Lotus har oxå fått komma ut och tävla i slutet på oktober vilket resulterade i ännu ett 2:a pris i lydnadsklass 3. Det är nog inte omöjligt att fixa förstapriset men tidpunkten var illa vald. Lotus behöver torrt underlag och lagom temperatur ute för att vara på humör! ;)

Vad gäller bruks så har Poppel i år skaffat sig känd mental status och därmed fått rätten att deltaga vid bruksprov. Hon gjorde dessutom ett väldigt fint MH, se spindeldiagrammet nedan.

Vi har provat på rapport och spår ett fåtal gånger under året och Poppel visar talang i båda grenarna.

En enda lydnadskurs har vi varit på och då för Nancy Nilsson, tidigare SM-vinnare. Jag har kursat för henne förr och hon är helt underbar!

Utställning
Det har blivit en del utställningar under året för Poppels del och alla med 1:a i kvalitet! Hon har fått CK i juniorklass och många Hp har det blivit. I Norrköping slog hon till och blev BIM med Cert & Cacib, vilken underbar känsla! Men jag visste ju redan att hon står sig mycket bra i konkurrensen då hon blev 4:e bästa unghundstik av ett helt gäng på Tollarspecialen helgen innan.

Jakt
Vi startade starkt i februari-mars med en jaktintrokurs för Poppel hos Sanna Hallgren och därefter blev det jaktinternat i juni. Men även om Poppel visar mycket fina anlag så har det gått trögt på jaktprovsfronten och det är till största delen pga att jag inte vet hur jag ska förvalta hennes egenskaper. Jag har fått känslan av att den här träningen absolut inte får stressas fram för Poppel så jag har tagit allting jättelugnt och utan press för att bara låta henne mogna färdigt.

Vi ”startade” iallafall working test på Tollarspecialen i augusti. Men eftersom Poppel var så stressad över skott på stationen bredvid så kom vi inte längre än till en nollad station. När löpet kom 5 dagar senare hade jag en förklaring på detta. Nu i höst har hon inte visat någon stress vid skott alls som tur är.

På kennelhelgen i maj blev Poppel funktionsbeskriven och resultatet av den är jag oxå mycket nöjd över.

Under året har Poppel fått testa på en mängd olika vilt som i början varit jätteläskiga. Än är hon inte säker på vilt men en bit på vägen har vi allt kommit och avlämningarna är lysande!

Hälsa
Tävlingar och meriter i all ära men hälsan är ju ändå det viktigaste och för Poppels del är alla gjorda tester tipptopp! Hd A, Ad ua, prcd-PRA A, CEA/CH Normal, vad mer kan man begära?! Hon är perfekt!

Lexus, han har gått och blivit av med manligheten (om det nu fanns någon där innan) i juni efter kasteringen.

Hoppas nu att vi får ett minst lika framgångsrikt 2010 med nya utmaningar!

Gott Nytt År!

This Post Has 13 Comments
 1. Härligt och underbart att läsa om erat år! :) Fantastisk var ordet!
  SKa föröska mig på att göra en summering av mitt år med hundarna också, men just nu ser jag mest fram emot 2010-för detta kommer att bli bra!

 2. Vad härligt erat 2009 såg ut, det har varit härligt gissar jag!?
  Jag ska ta mig i kragen och skriva en 2009-summering jag med… Det kommer! :)

 3. Oj, jag kanske inte har lämnat nån kommentar innan… Typiskt mig, slapp som jag är! Haha!
  Jag läser din blogg säkert varje dag, dessvärre har det varit lite dåligt med uppdateringar på sistone, men jag väntar troget! :)

 4. Hej! har glömt att svara på ditt mess.. Jag har anmält mig till anatomikursen nu i alla fall! :) Hoppas ni haft en bra jul och nyår :)

 5. Oj, såg du mig!? Spännande! :D Nästa gång du gör det måste du komma fram och hälsa, det skulle vara roligt! :)

  Jag har väl inte läst din blogg sådär jättelänge egentligen, kanske runt 2-3 månader eller nåt, men jag har läst de gamla inläggen och tycker att de är jättebra skrivna! Så det ska du ha cred för, att du skriver så att man vill läsa mer, mer och mer! :)

 6. Tack för den ”snygga” bilden du tog på oss under Stora Sthlm ;)
  Tur att Akito i alla fall såg någorlunda bra ut på den :P

  Vilka fantastiskt fina och vackra tollare du har!
  Härlig blogg också måste jag säga, den kommer jag att följa framöver :)
  Är det ok om vi länkar till dig på våran blogg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top