skip to Main Content

Fjäderfä

Som vanligt när det är torsdag så har jag varit på studiebesök hos veckans djurslag och har lite bilder att visa. Den här veckan har det varit värphöns och slaktkyckling på tapeten och studiebesök har vi gjort hos en ekologisk äggproducent utanför Västerås.

Ekologiska värphöns har ju som bekant tillgång till utevistelse men de skrajsna hönsen var lite rädda för vråken så de packade hellre in sig inomhus. Bonden berättade att det tagit sig in en rovfågel i stallet och skapat panik hos fåglarna som allihop flög in i ett hörn varpå de stackars hönsen som låg underst dött av syrebrist, inte lätt att vara en hönshjärna!

Hela stallet rymde 10 000 värphöns men de var uppdelade i grupper om 1000. Alltså, min mage tål en hel del men lukten när man kom in i hönshuset var som ett slag på käften. I vanliga fall så vänjer man ju sig efter ett tag men vi hade oturen att komma in i samband med utgödslingen så det var bokstavligen talat olidligt att vara där inne, haha!

All ägginsamling och packning gjordes av maskiner. Tänk att plocka och packa 10 000 ägg för hand varje dag…Det här stallet var dessutom inte det enda på gården.

Visste du att vita höns bara lägger vita ägg och att bruna höns bara lägger bruna ägg?

This Post Has 3 Comments
  1. Galet, men väldigt intressant! Jättekul att du delade med dig – Jag tror aldrig jag har sett bilder från ett hönsstall faktiskt :D

  2. och man ska bara köpa vita ägg, för bruna höns är elaka och pickar på varandra mycket mer än vad vita gör :P (elaka – helt korrekt uttalande av etologen Kallerhult)

  3. uhuu. efter att sett de burhönsen där vi var så kommer jag aldrig, aldrig någonsin köpa burhönsägg. Min lista är i fallande ordning: krav/ekologiska, frigående, inga ägg, burhönsägg..

    Finns säkert de som har det bättre än vad vi fick se, men risken att stödja de som inte har det är för stor för mitt samvete..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top