skip to Main Content

Året som gått 2011

Som vanligt skriver jag en sammanfattning av året som gått och här kommer vårt 2011.

Det har varit många toppar och dalar under detta år, minst sagt. Vardagslivet har dock varit lugnt. Vi bor kvar i vår studentlägenhet även fast vi var nära att flytta i höstas då vi fick ett lägenhetserbjudande närmare stan. Till slut kom vi dock fram till att det bästa för våra hundar är att bo kvar här där det finns så mycket fin natur runt knuten. Men vi är båda väldigt sugna på att hitta någonting större, det börjar bli ganska trångbott på 50 kvm! Kanske att vi kan hitta något när Jimmy tar examen nu till sommaren, själv har jag 2 – 2,5 år kvar på min utbildning.

Hälsa
Förra året skrev jag att året präglats starkast av Poppels hälsa och det är nog tyvärr likadant i år, åtminstone senare delen av det. När Poppel blev dräktig så fick hon en knöl på benet som kom och gick. I samråd med veterinären så beslöt vi att vänta med att kolla upp den tills Poppel haft sina valpar och återhämtat sig. Poppel blev väldigt utmärglad av sina små huliganer så hon fick ett simkort på hundsimmet där hon fick simma två gånger i veckan under våren och sommaren. Efter det var hon i form och en tid bokades för att kolla upp knölen som visade sig vara cancer i form av mastocytom. För att göra en lång historia kort så har Poppel opererats två gånger, ultraljudat buken samt sytts om två gånger och haft bandage för att fixera knät. Det har varit en lång sårläkningsperiod men nu är det äntligen läkt och vi hoppas slippa fler komplikationer! Detta betyder tyvärr att det inte kommer bli några fler valpar efter Poppel vilket känns väldigt tråkigt eftersom att hon är en sån kanonhund och lämnat riktigt fina avkommor.

Precis innan Poppels diagnos, i oktober, bestämde vi oss för att låta Lexus somna in efter en hastig försämring av hans höfter och även immunförsvar. Han hade då ätit smärtstillande 1 ½ år. Det är såklart tråkigt att mista en hund endast 5 ½ år gammal som har så många år framför sig men beslutet kändes rätt då både beteende och kropp hade förändrats.

Kennel
De första vildingarna såg dagens ljus i februari, sex stycken blev det. Vilken upplevelse det var! Själva födseln och de första två veckorna var helt underbara och de resterande veckorna av att torka kiss och bajs var oxå härliga men med mycket jobb. Detta vill jag göra om igen och igen och igen! Hela upplevelsen med att planera, följa dräktigheten, se nytt liv födas och att följa och stötta mina valpköpare är verkligen något för mig. 

    

En liten illbatting fick stanna hos oss, Kula (Min Vilda Busiga Bläsand) och henne är jag så otroligt nöjd över. Alla de andra valparna har kommit till familjer som älskar dem högt trots att de just nu är i puberteten.

Just nu står planerna stilla för en ny kull på grund av Poppels diagnos. Nästa kull blir i sådana fall på Kula och hon har fortfarande en massa eldprov att gå igenom innan det är dags att tänka på sådant. Jag är otroligt nervös inför hennes höftledsröntgen! Först och främst så ska vi se till att hon är frisk och sedan ska vi ut och tävla.

Lydnad/Bruks/Rallylydnad
Förra året var ett bruksår och detta blev ett lydnadsår. Äntligen vågade vi oss ut i klass 3 och det blev hela tre tävlingar men utan förstapris. Det hade blivit fler tävlingar om inte den dumma Mr C hade satte käppar i hjulet för nu var vi på gång!

Poppel har spårat några gånger under året och även börjat träna sök men några tävlingar har det inte blivit av. Kula och Kenai (Min Vilda Alerta Andfågel) har gått en unghundskurs med inriktning på brukslydnad under hösten.

Fast kanske ska detta år kallas för ett rallylydnadsår egentligen! Vi tog det som en kul grej att komma tillbaka till tävling efter valpkullen i våras, få känna på lite tävlingsnerver på ett kravlöst sätt. Och det kan med facit i hand beskrivas som det bästa jag gjort för min egen tävlingsnervositet som nu inte existerar längre. Att tävla rally var för Poppel plättlätt i nybörjarklassen så jag behövde inte vara nervös. Det var då jag upptäckte hur kul det är att tävla och att jag ville att det skulle vara precis så när vi tävlade andra grenar. Vi har skördat stora framgångar i rallyn, Poppel har tagit RLD N och RLD F samt ett godkänt i avancerad klass. Lotus har tagit två godkända i nybörjarklassen, ett med mig och ett med husse, båda på 99 poäng! Den gamle kan han oxå. :)

Utställning
2011 var året då vi äntligen tog hem utställningschampionatet på Poppel och på köpet fick vi en svensk vinnartitel och BIR. Det var så häftigt, aldrig hade jag trott att det skulle gå vägen även om jag lite kaxigt men på skoj sa att jag minsann tänkte ta hem BIR både i valpklass med Kula och sedan med Poppel! Vilka tjejer jag har!

Jag har även fått uppleva stoltheten som uppfödare när mina små är ute och tävlar. Hittills har det bara varit utställning men det har gått över förväntan! På Tollarspecialen, där alla var med, regerade vi valpklassen. Ejder (Min Vilda Ettriga Ejder) tog hem BIS-valpklass 1 och Cash (Min Vilda Charmiga Canadagås) blev 4:a i hanvalpklassen. Kula gjorde det inte sämre när hon tog förstaplatsen i tikvalpklassen och sedan BIM mit Ejder. Alla de andra fick toppkritiker dessutom. Poppel höll sig stadigt på en fjärdeplacering även denna gång i jaktklass.

Vi avrundande utställningsåret med Kulas debut på Stora Stockholm där hon fick ett Very Good, Cash fick ett Good. Wilda har oxå ställts ut officiellt med Very Good i november.

Jakt
Inga starter på jaktprov har det blivit, inte ens på working test då Poppel löpte under tollarspecialen. Fast vi var ju med i årets Lagkamp såklart! Kula och hennes två bröder i Sthlmsområdet har gått kurs hos Eva Thorén Söderström utanför Rimbo vilket har varit jättebra. Det har inte blivit någon överdriven träning efter det men vi har väldigt stor nytta av alla stadgeträning. 

Agility
Några enstaka träningar har Jimmy gjort med Lotus men tävlingsmotivationen har inte infunnit sig under året. Jag tror att de bytt sport till rallylydnad faktiskt!

Övrigt
I juni åkte vi på en resa till USA där vi bilade från Chicago via Washington till New York. 10 delstater var vi i totalt och nästa USA-resa har redan börjat planeras!

Min hemsida Tollargalleriet har växt så det knakar och jag har även börjat sälja bilder därifrån. Många har även börjat fråga mig om jag kan ta diverse fotouppdrag och genom det har en tanke på att starta eget företag växt fram. Papprena skrevs på igår och ska skickas iväg idag, spännande!

Mina ideella uppdrag inom tollarklubben har även i år varit en styrelseplats och layoutare för klubbtidningen. Detta blev mitt sista år som styrelsemedlem då jag nu kommer börja arbeta med rasboken 2013 istället.

Imorgon sammanfattar jag det nya årets mål och förhoppningar!


Vi hade ju ganska mycket snö förra året men nu är det barmark så det blir kanske lite mer spårande? ;)

Gott Nytt År!

This Post Has 3 Comments
 1. Kul att få läsa en sammanfattning av året!!
  Tråkigt dock att höra om Poppel & att hon inte kommer gå i avel mer.
  Klokt beslut men trist när hon verkar vara en riktigt bra & stabil individ.
  Hoppas ni får ett grymt 2012 :D

  Gott Nytt År!!

 2. Usch, det gör verkligen ont att inte Poppel får några fler valpar! Håller nu stenhårt tummar för att Kula blir mamma en vacker dag. Kul att läsa om ditt år, man glömmer ju lätt bort sånt som har hänt… 2012 kommer bli spännande, mycket som händer med dom små!! Kram från oss i Näs!

 3. Kul att läsa om ditt/ert år, dom små är ena riktiga guldklimpar, väldigt synd ang Poppel och avel, men klokt beslut, så nu håller vi tummarna att allt går vägen med kula! Hm, räknar lite, å då kanske de är dags för en ny liten stjärna här på torpet, tänk en liten mini Kula ;)
  God fortsättning hoppas på ett härligt hundår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top