skip to Main Content
Aktivering

Aktivering

För den som vill aktivera sin hund (och det är ett måste när man har en tollare) så finns det många olika sätt att göra det genom olika hundsporter eller i vardagen.

Här kommer jag att ge tips på saker man kan göra för att låta sin hund jobba mentalt i vardagen, utan fokus på tävlingsmoment.

Aktiveringsleksaker

Det finns ett oändligt utbud av roliga aktiveringsleksaker och spel, det ena klurigare än det andra. Har man en matglad hund, vilket de flesta tollare är, så brukar det vara populärt att få pyssla med den typen som man gömmer mat i.

Aktiveringsleksaker kan man även med enkla medel tillverka själv. Testa att lägga några foderkulor i en tom petflaska. Var det för lätt? Skruva på korken! Här är några fler exempel där du kan gömma mat/godis.

  • Tomma toapappersrullar som man viker ihop ändarna på.
  • Hemmagjord snuffelmatta.
  • Tomma pappersförpackningar.

Skogsaktivering

Att vara i skogen kan vara stimulerande i sig själv men det går att göra skogspromenaden ännu roligare. En av mina hundars favoritaktiviteter är godisträd! Beroende på vilken sorts träd man använder så kan man behöva anpassa godiset för att få fast det. Mjukost på tub fungerar alltid!

Parkour

Passa på att låta hunden träna hundens balans och koordination på promenaden. Att träna dog parkour ger även väldigt bra miljöträning. Du kan låta hunden hoppa upp på parkbänkar, stenmurar, stockar, stenar – ja, vad som helst!

För att minimera skaderisken så kan du göra som dog parkourproffsen och aldrig låta hunden själv hoppa upp och ner på saker som är höga. Ställ dig istället i ”friarposition” och låt hunden använda din kropp som ett trappsteg för att hoppa upp och ner.

Vardagslydnad

Jag ser vardagslydnad som den ultimata aktiveringen. Det blir win-win eftersom att både du och hunden blir nöjd. Här nedan är exempel på situationer då mina hundar ska sätta sig ner för att de ska för göra en viss sak. Jag har valt beteendet ”sitta” men om du hellre vill att hunden ligger, snurrar, vinkar etc. så byter du bara ut det.

  • Ta på halsband och koppel.
  • Gå ut eller in genom ytterdörren.
  • Få varsågod till sin mat.

Tanken är alltså att hunden ska tro att den ”dressera sin ägare” genom att den bjuder på ett beteende för att få det den vill ha. Ungefär som att den trycker på en knapp för att t ex få dörren att öppna sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top