skip to Main Content
Ögonsjukdomar Hos Tollare

Ögonsjukdomar hos tollare

Som hos många andra hundraser förekommer det vissa ögonsjukdomar hos tollare. En grundförutsättning för att upptäcka ärftliga ögonsjukdomar är att ögonlysa sin hund. Det finns ögonsjukdomar som forskningen har lyckats ta fram DNA-test för, vilket innebär att det i praktiken går att utrota sjukdomen så länge man väljer rätt avelsdjur. Det finns många saker att ta hänsyn till vid val av avelsdjur men DNA-test är en hjälp för att undvika att det föds sjuka djur som riskerar att lida.

Ögonlysning

Som en del av avelspolicyn i svenska tollarklubben så ingår det att man ska ögonlysa sin hane eller tik, om den ska gå i avel, tidigast 12 månader innan parningstillfället. Ögonlysning innebär att hunden får ett pupillvidgande medel som gör att veterinären kan lysa i ögat för att undersöka ögonbotten, linsen och hornhinnan. Detta är ett sätt för att upptäcka ärftliga ögonsjukdomar.

prcd-PRA

Progressiv retinal atrofi (PRA) är en ögonsjukdom som påverkar näthinnan genom att tappar och stavar (ljus- och mörkerseende) tillbakabildas. Varianten prcd-PRA är den som man ser hos tollare och den leder till att hunden tappar synen gradvis för att till slut bli helt blind.

Sjukdomen har en autosomal recessiv nedärvning. Det innebär att för att hunden ska bli affekterad av sjukdomen så behöver mutationen finnas i dubbel uppsättning och därmed komma från båda föräldradjuren. Det finns tre varianter på genotyp, hunden kan ha två normala alleler (fri), två alleler med mutationen (affekterad) eller en allel av varje (bärare). Om man parar två fria individer med varandra så kommer alla avkommorna också att bli fria. Om man parar en fri individ med en bärare så kommer statistiskt sett 50 % av avkommorna att bli bärare och resterande fria. Om man parar två bärare med varandra så kommer statistiskt sett 25 % av avkommorna bli fria, 50 % bli bärare och 25 % av avkommorna att bli affekterade och därför så får inte två bärare paras.

Det går att DNA-testa sin hund för prcd-PRA genom att skicka ett blodprov till OptiGen. Du får sedan tillbaka ett provsvar som visar vilken genotyp din tollare är och resultatet registreras också på SKK. Resultaten registreras som A för fri, B för bärare och C för affekterad. Tollarklubben har information om hur du går tillväga för att beställa testet på deras hemsida.

Bildresultat för punnett square

Bilden visar en parning mellan två anlagsbärare, med den normala allelen T och den muterade allelen t, och den statistiska fördelningen bland avkommorna där tt är affekterad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top