skip to Main Content
Degenerativ Encefalopati (DE)

Degenerativ encefalopati (DE)

Vad är degenerativ encefalopati?

Degenerativ encefalopati (DE) är en neurologisk sjukdom som är relativt nyligen upptäckt hos tollaren. Symptomen innefattar koncentrationssvårigheter, orolighet, rörelseförändringar och aggressiva beteenden kan förekomma. Ett vanligt symptom är att hunden har överdrivna rörelser och ljud under REM-sömn och att de kan vara svåra att väcka under djupsömnen. Symptomen blir gradvis värre under hundens uppväxt tills den slutligen måste avlivas. Du kan läsa mer om DE på tollarklubbens hemsida.

Nedärvning och DNA-test

DE är en sjukdom som troligen nedärvs recessivt. Det innebär att för att hunden ska bli affekterad av sjukdomen så behöver mutationen finnas i dubbel uppsättning och därmed komma från båda föräldradjuren. Det finns tre varianter på genotyp, hunden kan ha två normala alleler (Clear), två alleler med mutationen (Affected) eller en allel av varje (Carrier). Om man parar två fria individer med varandra så kommer alla avkommorna också att bli fria. Om man parar en fri individ med en bärare så kommer statistiskt sett 50 % av avkommorna att bli bärare och resterande fria. Om man parar två bärare med varandra så kommer statistiskt sett 25 % av avkommorna bli fria, 50 % bli bärare och 25 % av avkommorna att bli affekterade och därför så får inte två bärare paras.

Det går att DNA-testa sin hund för DE genom att beställa hem ett provtagningskit från OFA som du tar med till en veterinär. Du får sedan tillbaka ett provsvar som visar vilken genotyp din tollare är. Tollarklubben har information om hur du går tillväga för att beställa testet på deras hemsida.

 

Bildresultat för punnett square

Bilden visar en parning mellan två anlagsbärare, med den normala allelen T och den muterade allelen t, och den statistiska fördelningen bland avkommorna där tt är affekterad.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top