skip to Main Content

Grundfärdighet 5 – Utgångsställning

Fick du inte riktigt till några av de olika variationerna i förra veckans grundfärdighet så var inte orolig eller känn dig stressad. De gröna momenten är det bra om man tränar så att det är riktigt flyt i utförandet men de blå går alltid att komma tillbaka till när man känner att man har verktygen klara. Glöm inte på att träna i olika miljöer, det som hunden kan klockrent hemma fungerar kanske inte så bra med störning. Backa då tillbaka i träningen och ta det steg för steg, precis som ni gjort hemma. Med träning i olika miljöer så ökar säkerheten och hunden utvecklas.

Grundfärdigheterna finns beskrivna i boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt. Den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Innan du börjar träna så titta som vanligt på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida.

Grundfärdighet 5 – Utgångsställning

  • 5.1 Sätta sig fot framifrån föraren
  • 5.2 Sätta sig fot från höger, vänster och bakifrån
  • 5.3 Vändningar på stället
  • 5.4 Två steg framåt, bakåt, till vänster och höger
  • 5.5 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna.

5.1 Sätta sig fot framifrån föraren

Här har vi grunden i all lydnadsträning. Alla lydnadsmoment börjar i denna utgångsställning och de allra flesta slutar även i den. När ni lärt in utgångsställningen så låt den gärna vara starten för all träning, att hunden ska bjuda på utgångspositionen. Då vet man att hunden är i rätt sinnesstämning för vidare träning och hunden vet hur man sätter igång den roliga träningen tillsammans med dig. Här finns det lite olika metoder att använda sig av och det står mer i boken om dem. Jag har valt att använda kloss-metoden som går ut på att först lära hunden att ställa sig på en låg upphöjning, t ex en bok, låda eller pall med framtassarna. Jag använder en plastback/låda från IKEA. Klicka mycket för detta och även att hunden står stilla med framtassarna på klossen. När ni klarar det när du står framför så ska du börja att ta ett steg åt höger runt klossen, klicka för minsta lilla bakbensrörelse samtidigt som hunden har kvar framtassarna på klossen. Fortsätt träningen såhär tills ni kan gå ett helt varv runt klossen. Då ska du se om hunden själv kan trampa runt när du står stilla framför den och på så sätt komma in i utgångspositionen, men ta det i små steg och klicka för bakbensrörelserna (hunden måste såklart röra framtassarna för att kunna trampa runt men de ska vara kvar på klossen). När detta fungerar så ska du ställa dig med hunden i utgångsposition på klossen och så ska ni tillsammans göra vänstervändningar runt lådan. Klossen tar man sedan bort och tränar vänstersvängar på stället. Glöm inte att lägga in träning på att hunden ska sitta i utgångspositionen sedan.

När allt detta fungerar är det dags att lära hunden att kunna komma in i fotposition när den sitter framför dig. Klicka för att hunden söker sig till din vänstra sida, kanske genom en targethand eller liknande. När hunden då är där så ska den i princip bara göra samma övning som på klossen och sedan sätta sig ner rakt vid din sida.

5.2 Sätta sig fot från höger, vänster och bakifrån

Precis som när du tränar hunden att komma in framifrån så ska den kunna komma in när den står på din högra och vänstra sida samt bakifrån.

5.3 Vändningar på stället

Vändningar på stället innebär höger om, vänster om och helt om halt. I början kan du träna en vändning i taget några repetitioner och sedan pausa en stund innan nästa vändning. Träna t ex 5-10 vändningar till höger, pausa och träna sedan på helomvändningar.

5.4 Två steg framåt, bakåt, till vänster och höger

Här ger inte Canis några konkreta träningstips. Backandet hade vi i förra grundfärdigheten. Ta två steg åt höger eller vänster i utgångsställning kan vara lite lurigt, jobba gärna med en spegel så att du ser vad bakdelen gör utan att behöva böja dig och försök klicka när hunden jobbar bra med bakbenen.

5.5 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. Sedan ska hunden kunna utföra de olika beteendena för att få sin belöning. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Hittills har vi inte tränat något som man nödvändigtvis behöver sätta kommando och därför har vi bara jobbat med frivilliga utföranden av momenten. Man börjar alltid med frivilliga beteenden men sedan ska man såklart även ha kommando på dessa moment. Jag tänkte inte gå in så mycket på det då det står om det i boken. Har ni inte den så finns det en film om hur man sätter stimuluskontroll på ett beteende på CanisTV. Det finns många nyttiga filmer att inspireras av så det rekommenderar jag att ni tittar på.

Nästa vecka kommer vi gå igenom grundfärdigheten Galopp mot föraren. Berätta gärna om hur det gått ifall du följer grundfärdighetsutmaningen!

Trevlig träning!

This Post Has 2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top