skip to Main Content

Grundfärdighet 2 – Targeting

Då har vi avklarat första veckans grundfärdighet, hoppas att alla tränat flitigt och har fått mer fokus i träningen. Eftersom fokus och kontakt är ovärderligt i träningssammanhang så kan man göra det till en god regel att alltid starta träningspassen med några klick för fokus.

Fick du inte riktigt till några av de olika variationerna så var inte orolig eller känn dig stressad. De gröna momenten är det bra om man tränar så att det är riktigt flyt i utförandet men de blå går alltid att komma tillbaka till när man känner att man har verktygen klara. Glöm inte på att träna i olika miljöer, det som hunden kan klockrent hemma fungerar kanske inte så bra med störning. Backa då tillbaka i träningen och ta det steg för steg, precis som ni gjort hemma. Med träning i olika miljöer så ökar säkerheten och hunden utvecklas.

Jag vill påminna igen att det är bra om man införskaffar boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt då den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Innan du börjar träna så titta på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida.

 

Grundfärdighet 2 – Targeting

Den andra grundfärdigheten är targeting på olika sätt. En target kan vara ett redskap för att träna fram olika moment i lydnaden och är ett smidigt sätt att styra hunden. Den består av 6 olika delar:

  • 2.1 Targetsticka med nosen
  • 2.2 Pekfinger/knytnäve/handflata med nosen
  • 2.3 Post-it lapp med nosen
  • 2.4 Musmatta med tass
  • 2.5 Targetöverföring
  • 2.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna.

2.1 Targetsticka med nosen

En targetsticka kan vara vilket föremål som helst som man lär hunden att sätta nosen vid och behålla positionen. Själv använder jag en helt vanlig metall-sticka som har en liten plastknopp. Jobba i små steg och klicka i början för att hunden är intresserad av stickan och öka kriterierna genom att hunden ska dutta nosen mot änden och sedan hålla den kvar längre och längre tid.

2.2 Pekfinger/knytnäve/handflata med nosen

Här kan du välja vilken sorts target du vill lära in, jag använder handflatan. Principen är den samma som i 2.1, dvs jobba i små steg och öka kriterierna allt eftersom hunden lär sig sätta nosen mot handflatan och hålla den där i väntan på klick.

2.3 Post-it lapp med nosen

Har du lärt in target på handflatan så kan du börja med att sätta lappen i handen och klicka ett par gånger. Sätt sedan lappen på en vägg och jobba i små steg precis som i 2.1 och 2.2. En post-it lapp kan du sedan använda som target för att lära hunden stänga skåpsluckor och annat kul!

 

2.4 Musmatta med tass

Här är tanken att hunden ska stå med en eller båda tassarna på en musmatta eller annan platta, t ex ett lock. Bestäm dig om du vill att hunden ska ha en eller båda framtassarna på plattan. Mina hundar brukar vara snabba med att vilja trampa på mattan när jag lägger ner den på marken, gör din hund så oxå så var snabb med klicket där! Är den mer försiktig så shejpa in det genom att först klicka för intresse, nosning, krafsning etc. Jobba med små steg och öka kriterierna allt eftersom. När hunden vet att den ska trampa så kan man börja ta ut avståndet för att få upp fart till targeten. Farten är viktig eftersom man med targeten vill markera ett område dit hunden ska ta sig snabbt, t ex vid inlärning av rutan i lydnadsklass.

Med Kula har jag en lite annan typ av musmattetarget, henne har jag nämligen lärt att hon ska trycka hakan emot och ligga.

2.5 Targetöverföring

Targetöverföring innebär att hunden, som nu är säker på sina targets, ska kunna se det som du pekat med targeten som en ny target. Man kan börja med ett bordsben, håll targeten emot och klicka några gånger. Peka sedan och ta bort targeten, vänta ut hunden och se om den går dit du pekade. I slutändan ska du kunna peka i tomma luften och ser det som en target! På bilden ovan så pekade jag där post-it lappen satt tidigare och Kula fattade direkt.

2.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. Sedan ska hunden kunna utföra de olika beteendena för att få sin belöning. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Nästa vecka står grundfärdigheten Sitt på tur. Berätta gärna om hur det gått ifall du följer grundfärdighetsutmaningen!

Trevlig träning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top