skip to Main Content

Grundfärdighet 7 – Gå och se upp (fritt följ)

Jag har märkt av en viss stress över att ni inte hinner träna in alla delar av grundfärdigheterna på en vecka och att ni därför kommer efter då ni står och tragglar med en och samma grundfärdighet tills den sitter. GÖR INTE DET! Varje gång det kommer en ny grundfärdighet så tycker jag att ni ska fokusera på bara den under veckan och släppa de andra. Även om ni bara hinner med att träna på en av delarna så gör så. Min tanke är att ni ska prova på alla olika grundfärdigheter och inte fastna på en, på så sätt har ni fått en väldig variation på beteenden som er hund kan eller iallafall har provat på. Eftersom att många grundfärdigheter bygger på varandra så utvecklas även de gamla allt eftersom. När vi sedan går tillbaka för att träna de riktiga momenten så kommer hunden känna igen sig om ni har provat grundfärdigheterna och det är viktigt att få en bredd på beteendena! Så gör nu som jag säger och fastna inte, det blir dessutom roligare för er!

Grundfärdigheterna finns beskrivna i boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt. Den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Innan du börjar träna så titta som vanligt på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida.

Grundfärdighet 7 – Gå och se upp (fritt följ)

  • 7.1 Gå och se upp när föraren går baklänges
  • 7.2 Gå och se upp när föraren går rakt fram
  • 7.3 Alla vinklar och gångarter
  • 7.4 Olika underlag
  • 7.5 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna. Rött markerar att vi är på en avancerad nivå.

7.1 Gå och se upp när föraren går baklänges

Det här är precis samma som i grundfärdighet 1, hunden ska se upp på dig när du går baklänges med hunden framför dig.

7.2 Gå och se upp när föraren går rakt fram

Man kan göra övergången till att ha hunden vid sin vänstra sida från att ha haft den framför sig på många sätt. Antingen kan man medans man backar stanna upp och börja gå framåt istället, då ska hunden vända sig om och falla in på vänster sida om dig (inte backa själv). Jag har satt Kula i fotposition och försiktigt lutat mig framåt, bryter hon inte kontakten (som i grundfärdgihet 1.3) så får hon klick och belöning. Detta utökade jag till att lyfta benet och sedan ta ett steg. Kriteriet var att hon skulle hålla blicken på mig under hela tiden. Vi har inte kommit så långt men härifrån är det bara att gradvis utöka till att gå flera steg, lägga in en sväng eller halt. Mycket och bra belöning är nyckeln till att få den förväntan vi vill ha i fotgånendet!

7.3 Alla vinklar och gångarter

Som jag skrev ovan så är detta något man gradvis lägger in och kravet är att hålla fokus, kontakten genom hela rörelsen.

7.4 Olika underlag

När man har en fin kontakt med sin hund och kan gå ganska långt och i vinklar och gångarter så kan det vara bra att träna på olika underlag. T ex så kan det vara svårare för hunden att hålla kontakten på kuperat underlag eller högt gräs eftersom att den då gärna vill se vart den sätter fötterna. Man kan behöva gå tillbaka till grundträningen när man börjar med svårare underlag men det brukar gå fort när hunden förstår övningen som den känner igen sedan tidigare.

7.5 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. Sedan ska hunden kunna utföra de olika beteendena för att få sin belöning. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Kommandon då? Man börjar alltid med frivilliga beteenden men sedan ska man såklart även ha kommando på momenten. Jag tänkte inte gå in så mycket på det då det står om det i boken. Har ni inte den så finns det en film om hur man sätter stimuluskontroll på ett beteende på CanisTV. Det finns många nyttiga filmer att inspireras av så det rekommenderar jag att ni tittar på.

Nästa vecka kommer vi gå igenom grundfärdigheten Ligg. Berätta gärna om hur det gått ifall du följer grundfärdighetsutmaningen!

Trevlig träning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top