skip to Main Content

Grundfärdighet 4 – Bakdelskontroll

Nu är det äntligen dags för en ny grundfärdighet igen! Denna vecka är det bakdelskontroll som gäller och det är bland det viktigaste man kan lära sin hund om man vill nå framgång inom lydnad! Jag har märkt att jag har fått väldigt mycket på köpet i och med att träna denna grundfärdighet, hundarna får väldigt bra koll på sin kropp och allt går så mycket lättare.

Fick du inte riktigt till några av de olika variationerna i förra veckans grundfärdighet så var inte orolig eller känn dig stressad. De gröna momenten är det bra om man tränar så att det är riktigt flyt i utförandet men de blå går alltid att komma tillbaka till när man känner att man har verktygen klara. Glöm inte på att träna i olika miljöer, det som hunden kan klockrent hemma fungerar kanske inte så bra med störning. Backa då tillbaka i träningen och ta det steg för steg, precis som ni gjort hemma. Med träning i olika miljöer så ökar säkerheten och hunden utvecklas.

Grundfärdigheterna finns beskrivna i boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt. Den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Innan du börjar träna så titta som vanligt på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida.

 

Grundfärdighet 4 – Bakdelskontroll

  • 4.1 Backa intill vägg
  • 4.2 Backa i vinkel intill vägg
  • 4.3 Backa i vinkel vid låg kant
  • 4.4 Backa utan vägg
  • 4.5 Baklänges fyrkant
  • 4.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna. Rött markerar att vi är på en avancerad nivå.

4.1 Backa intill vägg

Här är det en fördel om man klickar hunden ett par gånger för att den står vid ens sida, det är svårare att börja backa från sittande. Alternativt så kan du när du belönar se till att du serverar belöningen så att hunden ställer sig upp igen om den är snabb på att sätta sig vid sidan (lydnadsfenomenet). Jag började även med att lära Kula att backa när hon stod framför mig för att få in tänket. Börja smått och klicka för varje minsta tassrörelse bakåt och utöka. När hunden förstått att den ska backa brukar det oftast bära av i alldeles för snabb fart och då är det viktigt att man bara klickar när hunden är i rätt position vid sidan. Försök att vara så rak i kroppen som möjligt, använd en spegel! Träna tills hunden kan backa 5-6 meter och testa mot olika väggar/soffryggar/staket mm.

4.2 Backa i vinkel intill vägg

När hunden kan backa en bit rakt så är det dags att börja lägga in vinklar. Använd dig av ett hörn så att hunden får hjälp av väggen även i vinkeln. Var lite noga här att rumpan inte börjar svänga runt dig helt utan ni ska kunna fortsätta backa rakt längs den andra väggen oxå.

4.3 Backa i vinkel vid låg kant

Gör en gradvis övergång från väggen till en lägre kant, t ex trottoarkant, plankor utlagda osv.

4.4 Backa utan vägg

När det fungerar bra att backa med låg kant så brukar det oftast gå bra att backa helt i det fria! Akta så att inte bakdelen glider ut till vänster och var noga med klickandet här, belöna bara korrekta utföranden. Glöm inte att man alltid kan gå tillbaka till väggen om det skulle börja strula.

4.5 Baklänges fyrkant

Som en sista utmaning i den här grundfärdigheten så ska hunden kunna gå baklänges i en fyrkant, då har man bra bakdelskontroll! Egentligen så ska hunden i princip kunna gå ett helt fritt följ-program baklänges, det är inte svårare än att gå framåt :)

4.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. Sedan ska hunden kunna utföra de olika beteendena för att få sin belöning. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Hittills har vi inte tränat något som man nödvändigtvis behöver sätta kommando och därför har vi bara jobbat med frivilliga utföranden av momenten. Man börjar alltid med frivilliga beteenden men sedan ska man såklart även ha kommando på dessa moment. Jag tänkte inte gå in så mycket på det då det står om det i boken. Har ni inte den så finns det en film om hur man sätter stimuluskontroll på ett beteende på CanisTV. Det finns många nyttiga filmer att inspireras av så det rekommenderar jag att ni tittar på.

Nästa vecka kommer vi gå igenom grundfärdigheten Utgångsställning. Berätta gärna om hur det gått ifall du följer grundfärdighetsutmaningen!

Trevlig träning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top