skip to Main Content

Bakslag x 2

Jag har ju hela tiden tänkt att det här är för bra för att vara sant, Poppel alltså. I måndags kom bakslaget som jag kände på mig skulle komma.

Poppel har varit sjuk i ett par dagar nu men jag kan gladeligen meddela att hon nu är sitt pigga och glada jag igen men än är inte faran över. I onsdags var vi hos veterinären och gjorde mängder med prov och röntgen för att ta reda på varför Poppel var så hängig, hade feber och vägrade äta. Det visade sig att hon har bukspottskörtelinflammation, akut pankreatit. Vi vet inte riktigt vad som kan ha orsakat det men vet trodde det kunde röra sig om att Poppel ätit något olämpligt ute, ex talgboll eller annat med hög fetthalt. Det är jag skeptisk till så jag har funderat på om förändring i matgiva kan ha varit orsaken. Vi ger nämligen färskfoder (11% fettinnehåll, inte så extremt högt jämfört med högenergifoder ex) och eftersom det därför blir mindre matgiva så bestämde vi att slå ihop givan och bara ge en gång om dagen istället för som tidigare två gånger. Poppel har varit lite bråkig i magen sedan dess, spytt gult slajm på eftermiddagarna när magen varit tom osv. Jag är ingen veterinär men något säger mig att detta kan ha ett samband. En bukspottskörtelinflammation kommer ofta ur något annat problem, menade vår vet, så jag kommer för säkerhets skull efter Poppels behandlingsperiod gå tillbaka till två portioner om dagen.

Poppel ska nu äta 12 kg dietfoder med 5% fettinnehåll, vilket blir ca 6 veckor innan hon får prova med sitt vanliga foder igen. Under det kommande året ska vi vara försiktiga med att ge henne för mycket fett, så inga köttbullar och korv med andra ord! För mig är detta inget problem eftersom jag sällan har dessa smaskigheter på träning ändå för Poppel går ju lika bra att träna med torra levergodisar eller varför inte bara en boll.

Ett år alltså. Pankreatiten kan komma tillbaka och bli kronisk och det är det som vi lär märka nu under 2010. Ingen bra start på det nya året men jag är positiv eftersom Poppel inte alls har varit speciellt sjuk jämfört med normen. Vanligast är att dessa patienter får läggas in med smärtstillande eftersom de inte vill röra sig pga smärta och dropp eftersom de inte får behålla varken vätska eller mat i magen men Poppel har ”bara” varit hängig och matvägrat (och därför visste jag att hon var sjuk eftersom detta är motsatsen mot hennes normaltillstånd), samt kräkt ett par gånger under måndag och tisdag.

Vad gäller avelsplaner så vet jag inte så mycket just nu, inte mer än att det enligt vet inte är ett avelsstopp pga den akuta pankreatiten. En engångsföreteelse är inte att se som defekt arvsanlag för en sådan här diagnos. Naturligtvis blir det en annan sak om hon utvecklar kronisk. En sak som är säker är iallafall att innan eventuell parning kommer Poppel få en ordentlig undersökning med bl a kontroll av bukspottskörteln hos veterinär och eftersom jag ändå inte hade några planer på att para på kommande löp så kommer det finnas gott om tid till att upptäcka ifall det uppstår kronisk bukspottskörtelinflammation. Värt att nämna igen är att bukspottskörteln inte är missbildad och att Poppel endast haft lindriga symptom.

Så kom vi till bakslaget nr 2. Mitt kennelnamn har godkänts – men felstavat! Jag skickade endast in ett förslag där jag hade stavat rätt men i brevet som kom hem till mig idag är namnet stavat med W istället för V. Hoppas detta kan lösa sig för det är ju inte jag som gjort fel. Antagligen så kommer det väl ta ännu längre tid nu att få börja använda det. Annars är det 1 april som gäller då protesttiden går ut!

This Post Has 6 Comments
 1. Stackars Poppel som har blivit sjuk! :(
  Hoppas hon snart blir frisk igen och att det inte utvecklas till kronisk *håller tummarna*

  Typiskt också att kennelnamnet blivit felstavat, men det tycker man ju att det ska gå och ändra i.o.m att det är inte du som har stavat fel.

 2. Usch vad tråkigt att Poppel blivit sjuk.. du som haft sån himla tur med henne! Hoppas iallafall att hon blir frisk!

  Håller med Anki som skriver åvan om att det borde gå att ändra kennelnamnet om det är Dom som stavat fel och inte du.

  … undra vad det är för något kennelnamn du valt ;) Väldigt nyfiken! :D

 3. Fy vad tråkigt att höra att lilla Poppel är dålig. Skönt att det är rätt lindrigt. Nu håller vi tummarna för att hon blir helt frisk. Vi tänker på er!
  Kram

 4. Hoppas att allt blir bra med Poppel! Jag tror mycket på magkänslan när det gäller ens egen hund så dina tankar stämmer säkert vad det gäller fodret.

  Så håller jag såklart tummarna för en snabb ändring av kennelnamnet!

  Kram Maria och Bruno

 5. Stackars poppel! :( Tur i oturen kanske…
  Dom % värderna fett du skrev ut var det i ”torrfodervärde”? Vad ger du för foder?

  Svar: Vi ger våra hundar färskfoder från Fodax. http://www.fodax.se
  Vi har gett dem ”den vita” (neutral) varianten och den innehåller 11% fett, men nu tänker vi byta till ”den gröna” (ideal) varianten som innehåller 9,6% fett. Jämfört med t ex högenergifoder så är ju detta inte alls höga fetthalter och det är med största sannolikhet inte själva fodret i sig som utlöst inflammationen, men eftersom läkningen går långsamt så är det bra om Poppel får den lägre fetthalten, därav bytet.

  Poppels dietfoder som är den enda behandling hon får för detta kommer från Royal Canin och heter ”Digestive Low Fat”, ett foder för hundar med försämrad matsmältning bland annat, och det innehåller 5% fett. Hon ska äta det i ca 6 veckor.

  Mvh Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top