skip to Main Content
Tollaren Får 500-analys För BPH

Tollaren får 500-analys för BPH

Nu har fler än 500 tollare gjort Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH) som är kennelklubbens mentalbeskrivning. Tillsammans med SLU och Kenth Svartberg har kennelklubben tagit fram en 500-analys för rasen.

Analysen visar att arvbarheten för flera egenskapsvärden är så pass höga att det går att använda BPH som ett verktyg för selektion inom aveln. De flesta av egenskapsvärdena har en arvbarhet på över 20 % vilket anses tämligen högt för att vara komplexa egenskaper som styrs av flera gener.

Medelvärden för Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Egenskapsvärdena är lekfullhet, miljötrygghet, socialitet, hotfullhet, nyfiken och trygg, positiv och energisk. Testvariablerna speglas i de olika egenskapsvärdena t ex för miljötrygghet negativt genom skrammel- och överraskningsflykt och positivt för skrammel- och överraskningsnyfikenhet. Det betyder att om du vill selektera för mer miljötrygghet så ska du välja individer som ligger över medel på nyfikenheten och under medel på flykten.

Tollaren kommer under 2019 att ingå i ett pilotprojekt för att ta fram ett mentalindex utifrån BPH. Du kan läsa mer om 500-analysen på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top