skip to Main Content

Grundfärdighet 8 – Ligg

Grundfärdigheterna finns beskrivna i boken ”Lydnadsträning i teori och praktik: från grundfärdgiheter till tävling” av Cecilie Köste och Morten Egtvedt. Den innehåller all teori man behöver för klickerträning och den beskriver mer ingående än vad jag kommer göra hur man tränar in dessa grundfärdigheter.

Innan du börjar träna så titta som vanligt på filmen om alla grundfärdigheter på Canis hemsida.

Grundfärdighet 8 – Ligg

  • 8.1 Ligg från stående/sittande framför föraren
  • 8.2 Ligg från utgångsställning
  • 8.3 Ligg på avstånd
  • 8.4 Ligg under baklängesmarsch
  • 8.5 Ligg på olika underlag
  • 8.6 Doggie-zen kvalitetssäkring

Grönt markerar att grundfärdigheten går att träna utan förkunskaper, blått markerar att det kan behövas en annan grundfärdighet för att börja träna. Rött markerar att vi är på en avancerad nivå.

8.1 Ligg från stående/sittande framför föraren

Nu borde ni alla kommit igång med att era hundar bjuder beteenden så fort ni tar fram klickern och då får ni säkert till detta snabbt oxå. Eller så har ni redan börjat med ligg så att hunden kan det. Det viktigaste med det här delmomentet är att hunden i ligg från sitt lägger sig i en rörelse så att den inte tar en tass i taget. Det ska smälla till i backen med framtassarna samtidigt som baktassarna ska vara helt stilla! I ligg från stå ska hunden ha alla sina tassar stilla och lägga sig med vikten bakåt. Dessa delmoment är viktiga inför fjärrdirigeringsträningen i klass 2-elit.

8.2 Ligg från utgångsställning

När hunden kan lägga sig bra från sittande så kan ni gå in på att den ska lägga sig från utgångsställning. Även här ska det gå snabbt och effektivt och man kan även träna hunden på att lägga sig ner med hakan i backen inför platsliggningen om man vill ha det där.

8.3 Ligg på avstånd

Precis som i grundfärdigheten Sitt där vi tränade sitt på avstånd så ska hunden även kunna ligg på avstånd. I detaljträningen är det viktigt att tänka på att hunden lägger sig med samma fina teknik som när vi står precis framför.

8.4 Ligg under baklängesmarsch

Detta är början till läggande under gång som finns redan i lydnadsklass 1. Man börjar med att hunden får erbjuda några ligg när man står framför och precis som vi gjort tidigare börjar man ta några långsamma steg baklänges för att se om vi kan få ett ligg under rörelse. När hunden fattat galoppen vill vi börja belöna bara de lägganden som går snabbt.

8.5 Ligg på olika underlag

Att träna på olika underlag som högt gräs, stenig mark, blött osv kvalitetssäkrar våra lägganden och gör det enklare sedan på tävling!

7.5 Doggie-zen kvalitetssäkring

Doggie-zen går enligt Canis ut på att jobba trots att hunden vill ha något. Det kan vara en godisskål, en leksak eller favoritkompisen. Enklast är att jobba med godisskål i början, förutsatt att hunden är matglad. Man sätter en matskål preparerad med en godisbit en bit ifrån hunden, i början kan man ha koppel på för att förhindra att hunden tjuvar. Sedan ska hunden kunna utföra de olika beteendena för att få sin belöning. Detta kallas externbelöning och är mycket användbart i träningen.

Kommandon då? Man börjar alltid med frivilliga beteenden men sedan ska man såklart även ha kommando på momenten. Jag tänkte inte gå in så mycket på det då det står om det i boken. Har ni inte den så finns det en film om hur man sätter stimuluskontroll på ett beteende på CanisTV. Det finns många nyttiga filmer att inspireras av så det rekommenderar jag att ni tittar på.

Nästa vecka kommer vi gå igenom grundfärdigheten Stå. Berätta gärna om hur det gått ifall du följer grundfärdighetsutmaningen!

Trevlig träning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top